Kattrasen Helig birma

Om det är dags att köpa en katt finns det en mängd raser att välja mellan. Du kan också välja att köpa en helt ny raskatt eller adoptera en katt, som då vanligtvis är en vanlig huskatt eller blandras. Oavsett vilket alternativ du väljer är det bra att planera inköpet noggrant innan samt välja en ras som passar din livssituation.

Helig birma är en populär raskatt med halvlång päls och karaktäristisk utseende. Den har lugnt temperament och är en anpassningsbar ras, vilket gör att den passar bra i de flesta livssituationer samt med eller utan barn. Eftersom det är en raskatt kan den kosta från cirka 7 000 kronor och uppåt. Vanligen kan priset landa på cirka 10 000 kronor med stamtavla och vaccinationer.

Helig birma – kort historia

Det sägs att den heliga birman kommer från Tibet, men ursprunget är inte helt och hållet säkert. På det tidiga 1900-talet kom rasen från Tibet till Europa, närmare bestämt Frankrike. I Frankrike godkändes kattrasen 1925, men i Storbritannien och USA godkändes den först på 1960-talet som en egen ras. År 1968 kom heliga birman för första gången till Sverige.

Rasen helig birma tros ha kommit till genom selektiv avel mellan siameser och colourpoint perser med vita tassar. En av de allra första bilderna på rasen var på honkatten vid namn Poupée de Madalpour. Precis som många av dagens heliga birmor var hon brunmaskad med vita tassar. Just de vita tassarna har blivit ett av de främsta kännetecknen för rasen.

Utseende och storlek

En helig birma ska vara söt och har därför inte så stort huvud, gärna hjärtformat, och i profil ska den ge ett mjukt intryck. Kroppen är ganska lång och storleken på katten är medium. Även svansen är av medellängd och ska vara fluffig. Pälsen är medellång och blank. Då den inte tovar så ofta kräver den heller inte så mycket underhåll.

Förutom de vita tassarna karaktäriseras den heliga birmans päls av att den är Himalaya-tecknad. Det innebär att ansikte, öron, svans och ben ska ha samma färg. Dessa delar är ofta mörkbruna, medan övriga delar av kroppen är vit/beige. Exakt hur kattens päls ser ut gällande färg kan dock skilja sig, men ögonen på rasen är däremot alltid klarblå.

Egenskaper hos helig birma

Alla djur är egna individer, vilket innebär att deras egenskaper kan skilja sig. Dock finns det ett par egenskaper som karaktäriserar rasen helig birma. Den anses vara en lugn och anpassningsbar katt, vilket innebär att den både trivs i ensamhushåll och tillsammans med större familjer och barn. Den är vänlig, men ofta ganska tystlåten och bestämd av sig.

Rasen är inte aggressiv, men däremot kan den lätt fästa sig vid en person som är nära den. Därför kan den bli något territoriell och avundsjuk om inte tillräckligt med uppmärksamhet riktas mot den. Då den är en relativt stor ras har den någorlunda lätt att bli överviktig, så se till att den får lite lek och motion varje dag.

Köpa en helig birma

Helig birma är en raskatt och kan kosta från 7 000 kronor och uppåt för en kattunge. Detta förutsatt att den har stamtavla, är avmaskad och vaccinerad. Att köpa en helig birma för betydligt lägre pris är ingen bra idé, då du riskerar att den är sjuk eller inte har blivit avmaskad då. 10 000 kronor är genomsnittspriset som du bör räkna med.

Helig birma – en populär kattras

Kattrasen helig birma är en populär sådan och du har säkert stött på den någon gång. Om inte annat kan du ha sett den i film, då den ofta är representerad där med sitt karaktäristiska utseende. Den heliga birman passar i många livssituationer och är en lugn kattras. Du får dock räkna med att den kostar en hel del.