Kattrasen Maine Coon

Maine Coon är en av de största kattraserna i världen. De har sitt ursprung från Amerika och 1986 registrerades rasen i Sverige. Det är en kattras som finns i många olika färger och mönster, men från början var det bara en specifik färg som kallades för Maine Coon. I många fall beskrivs kattrasen som hundlik då den är mycket sällskaplig och gillar att vara med i allt som sker i familjen. De kallas ibland “The gentle giants” på grund av sin vänliga natur och sin storlek, detta trots att de ibland kan se tuffa och lite farliga ut.

För närvarande finns det lite fler än 1 200 Maine Coon-katter registrerade i Sverige. En intressant sak med kattrasen, som skiljer den från många andra kattraser, är att en Maine Coon många gånger gillar att plaska i vatten. En Maine Coon är inte färdigvuxen förrän den är fem år gammal och en hane kan då väga mellan 6 och 8 kilo, medan en hona vanligtvis väger mellan 4 till 6 kilo. Det är med andra ord stora katter och deras halvlånga päls gör att de ser ännu större ut. Ett tag höll rasen på att försvinna helt, men som tur är gjorde den inte det.

Historia

Maine Coon är en kattras med en inte helt fastställd historia. Det vi vet är att dess ursprung är i delstaten Maine i USA. Hur kattrasen uppkom är omtalat men troligen har den uppkommit genom naturliga korsningar med långhåriga kattraser som kommit till Maine med sjömännen. I början på 1900-talet höll Maine Coon på att dö ut som kattras, men lyckades överleva som ladugårdskatter. I mitten av 1900-talet började personer i Maine intressera sig för kattrasen och bildade grupper som höll utställningar och liknande. Maine Coon godkändes som ras i FIFe år 1982 och sedan i Sverak år 1986.

Utseende

En Maine Coon är stor och muskulös och den är även bredbröstad. Katten ska helst vara lång vilket ger ett rektangulärt helhetsintryck. En Maine Coon har en lång svans som de använder som extra värme genom att svepa den runt kroppen. Huvudet hos kattrasen är fyrkantigt och de har ofta höga kindben samt en nos av medellängd. De har stora ögon som sitter långt isär och är något sneda. Öronen är stora och sitter högt på huvudet, ofta är de mycket breda vid basen. Deras fötter är runda, stora och har mycket päls, vilket gör att de ofta kallas snöskor.

Päls

Pälsen hos en Maine Coon är semilång, den kan bli cirka fem centimeter lång vilket bidrar till att katter av rasen ser ännu större ut. Pälsen är tät, tjock och silkesaktig. Kattrasen har en mjuk, fin underpäls och överpälsen är glansig. En Maine Coon ska helst ha en “krage” och oftast har den mycket päls både på och inuti öronen samt med tofsar högst upp. Trots att den har ganska lång päls behöver den inte så mycket pälsvård då den har en pälstextur som inte tovar sig särskilt lätt. Kattrasen finns i olika färger och mönster och pälsen är längre vid bakbenen och under magen.

Temperament

En Maine Coon är en social katt som många gånger liknas vid en hund då den gillar att ha koll på vad den övriga familjen sysslar med genom att följa dem överallt. De kommer ofta lätt överens med både hundar och andra katter. De har ett stabilt temperament och är snälla vilket gör att den kallas, som vi nämnde tidigare, för “the gentle giant” emellanåt. Om de är busiga eller vill ha ömhet har de ett ljud som beskrivs som “brrrp” eller ett slags kvittrande som de använder utöver jamande. Dessutom gillar många Maine Coons att plaska med vatten, vattenskålen brukar vara en lekplats.