Kattrasen Ragdoll – katten omgiven av rykten

Kattrasen Ragdoll är en relativt ny ras, den registrerades för första gången i Sverige 1992. Rasen avlades fram i USA och är ganska lik en Birma. Ragdoll är en ras som omgetts av ett antal olika rykten, bland annat sägs katten vara lealös och okänslig för smärta, detta stämmer naturligtvis inte. Katten har samma smärtkänsla som övriga katter. När det gäller lealös, så kan det ryktet bero på att katten har en förmåga att totalt slappna av när man lyfter upp den och det är också det som gett den dess namn, Ragdoll – det engelska ordet för trasdocka.

Det finns till och med ett rykte som säger att Ragdoll-avelns urmoder, katten Josephine, skulle ha manipulerats av hemliga CIA agenter med DNA från en utomjording. Detta ska ha gett rasen egenskapen av att inte kunna känna smärta. De flesta av rasens rykten spreds av den ursprungliga uppfödaren Ann Baker i syfte att göra rasen populär men i själva verket har dessa rykten skadat mer än gjort nytta. I dag när de flesta rykten är dementerade så har rasens popularitet ökat och Ragdoll är nu en av Sveriges vanligaste kattraser. Även i hemlandet USA är rasen populär.

Ragdoll – temperament

Ragdoll är kända för sitt lugna och kärvänliga sinne. Katten brukar sägas var lite lik en hund i mentaliteten. Rasen är nyfiken och vill gärna vara med, det är inte ovanligt att den följer dig från rum till rum eller kommer springande för att hälsa när du kommer hem. Ragdoll är en lätthanterlig ras, som inte säger ifrån i första taget. Katten har inte lika lätt för att hoppa högt som andra raser utan håller sig gärna på lägre höjder, men har den möjlighet så trivs den att ligga högt i ett klätterträd. Det kräver dock att den kan komma dit genom flera lägre avsatser.

Storlek och utseende

Rasen tillhör en av de större kattraserna, och växer under en lång tid. Honorna väger mellan 3,5–7 kilo medan hanarna kan väga ända upp till 9 kilo. Den har en muskulös kropp. Katten har blå ögon även om andra färgställningar förekommer. Kattungarna föds helt vita och utvecklar efter några dagar mörkare partier. De mörkare pigmenten är värmekänsliga och utvecklas på de kallare delarna av kroppen. Dessa framträder i ansiktet och på ben och tassar. Pälsen är lång och silkig och är ganska lätt hanterad, du bör dock kamma eller borsta katten några gånger i veckan för att hålla tovor borta.

Ragdoll som familjekatt

Ragdoll passar utmärkt som familjekatt och trivs också som innekatt. Den gillar inte motion men tycker mycket om att leka och leker lite lugnare än andra katter. Den anpassar sig lätt efter sin familj. Dess lugna temperament gör att den även passar bra i barnfamiljer och hos den som vill ha en gosig katt. I en barnfamilj bör du tänka på att lära barnen hantera katten på rätt sätt, en Ragdoll säger nämligen sällan ifrån när den blir illa behandlad. Rasen kan med fördel tränas med hjälp av positiv förstärkning till olika tricks. Ragdoll kallas i många fall som den perfekta familjekatten.

Ragdoll – uppfödare

När du väl har bestämt dig för att skaffa en Ragdoll, ta kontakt med en seriös uppfödare. Det finns flera uppfödare spridda över landet och en lista på dem kan du hitta hos Ragdoll-klubben. På klubbens hemsida finns också förmedling av kattungar och omplaceringskatter, om du hellre vill ta hand om en äldre katt. Alla uppfödare som finns knutna till föreningen har skrivit på uppfödarkodexen som ger dig som kattköpare garantier för en sund uppfödning. Föreningen arbetar också för att bibehålla den rasstandard som finns och att informera och dela erfarenheter om rasen. Vi hoppas att du får flera härliga år med din trasdocka