Kattraserna Bengal och Devon Rex

Att bestämma sig för att skaffa en katt kan vara ett stort steg. Det finns idag ett stort antal kattraser att välja emellan. Det finns stora och små raser, lång eller korthåriga eller till och med nakna, lugna eller mer livliga. Det finns en ras för alla. Vi ska beskriva två av dem här, allt för att underlätta ditt val av raskatt.

I den här artikeln ska vi fokusera på två raser, Bengal och Devon Rex. Det är två ganska olika raser, som ändå har vissa egenskaper gemensamt. Den ena rasen härstammar från den vilda asiatiska leopardkatten den andra är resultatet av en mutation i Devonshire England. Båda resulterade i fantastiskt trevliga och sociala raskatter med olika egenskaper och temperament.

Bengal katt

Människor har i alla tider fascinerats av de vilda vackra kattdjuren, många har till och med försökt att tämja dem för att ha dem som husdjur, men man har misslyckats i de flesta fall. Många av dagens godkända kattraser har avlats fram för att tillmötesgå människors fascination av det vilda och vackra. Bengalkatten är en av dessa raser.

Bengalkattens historia startade på 80-talet i USA. Kattuppfödaren och miljövårdaren Jean Mill på Millwood farm korsade den vilda asiatiska leopardkatten med en tamkatt. Syftet var att skapa en katt med den vilda leopardkattens utseende men med tamkattens temperament. Resultatet blev en medelstor kattras, som efter fyra till fem generationer av uppfödning är godkänd av de flesta internationella kattförbund.

Bengalkattens utseende och egenskaper

Bengal katten är en vacker och smidig katt, utseendet för direkt tankarna till den vilda leopardkatten. Teckningen ska vara antingen prickig eller fläckig som den ursprungliga vilda leopard katten, men den kan också vara marmorerad. Färgen är oftast beige/rödbrun eller grå/vit. Bengalkatten har ett kort huvud och höga kindben. Öronen sitter brett isär och har rundade spetsar. Ögonen skall vara stora och runda.

Bengalkatten är en social katt som har ett livligt temperament. Den är ganska högljudd och mycket aktiv. Det är en katt som älskar att klättra och de flesta Bengaler älskar vatten och tar gärna en simtur om möjligheten erbjuds. Med sitt livliga temperament lämpar sig Bengalen inte för den som bara vill ha en vacker katt, Bengalen kräver lite mer av sin ägare.

Devon Rex

Rasen uppkom på 1960 talet i engelska Devonshire, då en katt med lockig päls föddes. Den hette Kirlee och är den första registrerade Devon Rex-katten. Vid avel blev avkommorna släthåriga, men man lyckades tillslut avla fram den lockiga pälsen genom att para “döttrarna” med pappan, det gav 50 % lockiga kattungar, när man sedan parade dessa med varandra blev alla kattungar lockiga.

Devon Rex har ett något säreget utseende och påminner om den amerikanska skräckfiguren Gremlin. Katten kan upplevas som lite hjulbent, vilket beror på att den ska ha en bred bröstkorg. Huvudet och nosen är kort och pannan markerad. Öronen är stora och vinklade utåt. Det mest utmärkande med Devon Rex är dess lockiga päls. Pälsen består till största delen av underull. Alla färger är tillåtna.

Devon Rex temperament och skötsel

Devon Rex en livlig och social katt, den passar bäst som innekatt eftersom den gillar värme. Den har lätt att komma överens med andra katter och tycker inte om att vara ensam. Rasen behöver mycket stimulans. Devon Rex är en lättskött ras, hårar väldigt lite och anses som en allergivänlig ras. Tänk dock på att alla reagerar olika och det finns ingen allergigaranti.

Hur väljer jag rätt ras?

När det gäller val av katt bör du tänka till. Det är ett långt åtagande, katter lever ofta länge. Du behöver också tänka på vilken ras som passar dig, vill du ha ett aktivt kattliv eller vill du kanske bara ha sällskapet. Båda de beskrivna raserna i denna artikel är trevliga sociala katter, men båda är också ganska livliga. Kommer det att fungera hos dig?