Norsk skogskatt – snäll med ett vilt utseende

Norsk skogskatt är en omtyckt för sitt vilda utseende och kärleksfulla karaktär. Kattrasen har ett lugnt temperament och trivs vanligtvis utmärkt ihop med barn, hundar och andra katter. En norsk skogskatt kan skapa starka band med familjemedlemmar och väljer ibland ut en familjemedlem som den gillar att följa efter. Men trots att den skapar starka band söker den inte sällskap hela tiden och gillar att självständigt gå på upptäcktsfärd. De gillar att tillbringa tid i samma rum som dig men kan underhålla sig själva. Det är en ganska tystlåten ras med ett svagt jamande om den är hungrig eller om den känner sig lite ensam.

Kattrasen kan vara lite försiktigt med nya personer. Norska skogskatter gillar när personer klappar och gosar men det ska ske på kattens egna villkor. Det är inte en ras som gillar att ligga i knäet och bli klappad hela dagen. De tillhör en av de raser som passar i de flesta familjer med sitt milda och vänliga temperament. De är katter som älskar lekar där de lär sig nya saker. Om du tar dig tid att leka och aktivera din norska skogskatt både mentalt och fysiskt får du en intressant kamrat. Ett bra val för förstagångsägare av katt eftersom katt är lätt att träna.

Majestätisk stor katt

Norsk skogskatt är en stor katt och en hankatt väger mellan 5–10 kilo medan en honkatt väger lite mindre. Rasen växer långsamt och det kan ta upp till 5 år innan katten har vuxit färdigt. Den är omtyckt för sin fantastiska halvlånga päls. Den halvlånga pälsen är vattenavvisande och under den har de en underpäls. Den ulliga underpälsen hjälper norsk skogskatt att klara av att vara ute under kalla vinterdagar. Allra helst sköter norsk skogskatt om sin egen pälsvård. Tarmproblem relaterade till hårbollar som kommer från vård av den halvlånga pälsen är vanligt men går att förhindra.

Norsk skogskatt – en spännande historia

Den norska skogskatten beskrivs ibland som en “naturlig” kattras som har utvecklats utan att människor har påverkat dem. Naturligt urval i deras miljö har lett till att de har anpassat sig till deras villkor i Skandinavien. Pälsen är perfekt för snörika vintrar och när det blir varmare fäller katten sin täta underpäls så att de kan njuta av varma sommardagar. Rasens ursprung är dock okänt. Enligt vissa sägner anses kattrasen vara släkt med sibiriska katter med en del säger att de kommer från de långhåriga turkiska katterna. En annan teori är att rasen uppstod genom en naturlig mutation av gener – anpassning till det hårda skandinaviska klimatet.

Vård av norsk skogskatt

Norsk skogskatt föredrar visserligen att själv sköta om sin päls men om du vill försäkra dig om att den halvlånga pälsen inte blir tovig är det säkrast att kamma och borsta katten någon gång i veckan. Vänj en kattunge vid att bli borstad och kammad så blir pälsvården inte något problem. Om våren när det blir varmare byter katten päls. Det är viktigt att katten kan bli av med hårbollar, kattgräs kan hjälpa och det finns mat som är utvecklat för att hjälpa katter. Tandborstning helst varje dag motverkar tandproblem. Rasen associeras med vissa typer av hälsoproblem, exempelvis hypertrofisk kardiomyopati och glykogen storage disease.

Aktiv katt

En norsk skogskatt älskar att klättra och gillar en hög utkikspost med bra uppsikt över vad som händer i hemmet. Ett klösträd är en perfekt leksak om du bor i lägenhet. En leksak som dessutom gör att din katt kan leka utan att möbler blir skadade. En säkrad balkong eller en trädgård passar också perfekt för en norsk skogskatt. Norsk skogskatt har blivit en symbol för skandinavisk vildmark och många personer har de senaste åren fått upp ögonen för rasen. En norsk kattunge kostar mellan 6 000 till 9 000 kronor. En kattunge som säljs som en sällskapskatt är vanligtvis billigare är en avels-eller utställningskatt.